Reklama

2017-02-24 09:00:00

Reklama

Blog

Jak nauczyć się warzyć piwo?

Reklama

Skąd brać wiedzę na temat warzenia. Co czytać, co oglądać.

"Jeżeli potrafisz ugotować wodę, to potrafisz uwarzyć piwo."


Tak w zasadzie brzmi lekkie w odbiorze zachęcenie do warzenia. Nie oszukujmy się, tak nie jest. Nie jest to również łatwe jak ugotowanie rosołu. Ale jeżeli potrafisz zrobić coś, mając przed sobą instrukcję, poradnik, przepis, czy recepturę: to jesteś w stanie uwarzyć piwo. Musisz posiąść wiedzę w minimalnym chociażby stopniu, wiedzieć co robić na poszczególnych etapach warzenia. Dlaczego używać słodu ześrutowanego, jak długo zacierać i w jakiej temperaturze? Czy nawet takie błahostki: po co brzeczkę napowietrzyć, albo dlaczego rurka nie bulgocze? Osobiście przewertowałem internet wzdłuż i wszerz, żeby wreszcie uwarzyć piwo. Doświadczony teoretycznie, pewny siebie zapomniałem o dezynfekcji butelek. Tak! Mając podstawową teorię, przejęty całym procesem już nawet po fermentacji, zapomniałem zdezynfekować butelek co w efekcie skończyło się skwaśniałym piwem. W potocznym języku piwowarów kwas, kwasiżur. Zwykle mówiąc, infekcją. Jest to sytuacja po której możemy się zrazić do piwowarstwa, jednakże takie rzeczy się po prostu zdarzają, wszystkim warzącym. 

Podstawowa nabyta wiedza, oprócz przybliżenia nam samego procesu warzenia, ma również na celu zmniejszenie ryzyka infekcji piwa. To tak ogólnie. I żeby jeszcze trochę postraszyć, warzenie piwa, to kilka godzin spędzonych w kuchni przy garnku (chyba że ktoś gotuje w innym pomieszczeniu i w innym naczyniu), jeżeli zdecydujemy się przejść cały proces, czyli zacierać ziarno. 

Jeżeli jednak chcesz spróbować z brew-kita, czyli całego procesu zacierania i chmielenia zamkniętego w puszce, to twoja praca polegać będzie tylko na: podgrzaniu puszki, zagotowaniu wody, dodania drożdży, a po fermentacji: zdezynfekowania butelek, dodania cukru, żeby piwo się nagazowało i zabutelkowaniu go (przynajmniej na początku). O brew-kitach będzie niżej.
Co do wiedzy teoretycznej postaram się przedstawić źródła z których sam korzystałem. Kończąc wstęp do posta:

"Jak ktoś przypala wodę to nie ma się co zabierać za warzenie piwa" :)


Przygotowując się do przygody z piwowarstwem korzystałem z kilku forów, przez które zerwałem niejedną noc, wam życzę tego samego, więc :


Większość czasu spędziłem na tym pierwszym, co w zupełności wystarczyło, żebym wypił uwarzone przez siebie piwo. Jest tam wszystko w przejrzysty sposób przedstawione. Krok po kroku cały proces warzenia.

Jeżeli do kogoś nie trafia tekst, może oglądnąć wideo:

Warzenie piwa w domu - Tomka Kopyry

To by w sumie wystarczyło, jeżeli chodzi o źródła. Jeżeli zostaliście jeszcze tutaj, nie pochłaniacie wiedzy ze źródeł, lub wróciliście żeby doczytać, to chciałbym przedstawić wam pewne zwyczaje w piwowarstwie domowym. Zwyczaje porad ludzi warzących, dla tych którzy zaczynają i pytają o podstawy. "Tylko zacieranie" , "Zacieraj od razu" i tego typu podobne zwroty, można otrzymać.

Jestem jak najbardziej za warzeniem z procesem zacierania, ale! Jestem zdania, że zaczynając przygodę z piwem, lepiej zacząć od brew-kitu. 

Brew-kit (czyt. brukit) zwany w kręgu piwowarskim: "puszka", "konserwa", to zagęszczona, nachmielona brzeczka piwna w postaci gęstego syropu. 

Na zdjęciu kilka brew-kitów firmy Coopers.
Źródło obrazu: picclick.de

Jak wcześniej pisałem, cały proces zacierania i chmielenia zamknięty w puszce. Warząc z brew-kitu mamy kontrolę nad kilkoma procesami zmieniającymi smak czy barwę piwa, ale na dłuższą metę się to po prostu nie opłaca. Brew-kity nie są tanie.

Polecam jednak tę drogę na początek. 2-3 warki z brew-kitu, aby nauczyć się postępowania z fermentującym piwem i zabutelkowaniem go, bo to jedyne czynności które nas nie ominą zacierając, czy idąc na skróty. Ale nawet piwo uwarzone z brew-kita będzie smakować o niebo lepiej, niż te sklepowe koncerniaki. W praktyce jeżeli chcemy dalej robić piwo, po kilku brew-kitach (niekiedy już po pierwszym), decydujemy się na pełen proces z zacieraniem, chyba że wyznacznikiem będzie czas.

Reasumując, jeżeli zdecydowaliśmy się na piwo z puszki to na początek konkretnie - ten tekst i to wideo. A potem już tylko sprzęt, o którym w kolejnym poście.
Zapraszam do lektur.

Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.
  • PRACA | dam
    Restauracja w Bukowinie Tatrzańskiej szuka kelnerki. Mile widziane doświadczenie. Praca ze świadczeniami.
    Tel.: 609683058, 182078169
  • BIZNES
    Sprzedam DOBRZE PROSPERUJĄCY SKLEP REGIONALNY Z WYPOSAŻENIEM I TOWAREM. Super lokalizacja Bukowina Klin. 604 526 360.
  • PRACA | dam
    Poszukiwany pracownik na stanowisko: mechanik i elektromechanik. 531 760 770, serwisnt@auto-complex.pl
  • PRACA | dam
    PRACA W WEEKENDY DLA KELNERKI/-A ORAZ POMOCY DOMOWEJ, OKOLICE ZAKOPANEGO - KOMÓRKA: 507 02 22 76.
  • USŁUGI | inne
    Podnośnik koszowy, wycinka drzew, mycie domów, czyszczenie rynien, montaż reklam,itp. z podnośnika.
    Tel.: 604200474
    WWW: www.budorze.pl
  • PRACA | dam
    Potrzebna dziewczyna z samochodem, praca dorywcza. 572 256 818.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię do pracy w Karczmie w Czorsztynie: kucharkę/a, pomoc kuchenną, kelnerkę/a.
    Tel.: +48509920018
    E-mail: nadzamcze@interia.pl
  • PRACA | dam
    FIRMA JERONIMO MARTINS POLSKA S.A. WŁAŚCICIEL SKLEPÓW BIEDRONKA, POSZUKUJE OSÓB NA STANOWISKA: ZASTĘPCA KIEROWNIKA SKLEPU ORAZ SPRZEDAWCA- KASJER W ZAKOPANEM. TEL. 668 333 831
  • PRACA | dam
    GABINET W ZAKOPANEM ZATRUDNI HIGIENISTKĘ STOMATOLOGICZNĄ.
    Tel.: 793 333 072.
  • PRACA | dam
    "TESKO" Tatrzańska Komunalna Grupa Kapitałowa Spółka z o.o. w Zakopanem zatrudni ELEKTROMECHANIKA SAMOCHODOWEGO, praca stała, na pełen etat, dobre warunki pracy. Nr tel. 695 802 627, 18 20 25 620,
    E-mail: tesko@tesko.pl,
    WWW: www.tesko.pl
  • PRACA | dam
    Firma projektowa zatrudni asystenta projektanta, projektanta, mile widziane doświadczenie w projektowaniu dróg, uli, obiektów kubaturowych
    Tel.: +48696427514
    E-mail: geoart@fr.pl
    WWW: geoart.pl
  • PRACA | dam
    PRACUJ Z NAMI! Ogólnopolska Firma zleci wykonanie zlecenia sprzątania obiektu rekreacyjnego w Bukowinie. Kontakt telefoniczny: 510014867, 510015820
  • PRACA | dam
    Zatrudnimy Ratownika WODNEGO na basenie w ZAKOPANEM. Na cały etat, pół etatu, okazjonalnie. Tel.
    Tel.: 607508752
  • PRACA | dam
    Poszukuję hydraulika, praca od zaraz, Zakopane
    Tel.: 722-310-615
  • PRACA | dam
    NIEPALĄCĄ DZIEWCZYNĘ do pomocy w pensjonacie POKOJÓWKA, KELNERKA, POMOC KUCHENNA. Bukowina Tatrzańska - na stałe z zamieszkaniem. 602 74 29 25.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię KUCHARZA do Pensjonatu w Bukowinie Tatrzańskiej
    Tel.: 510-213-878
  • PRACA | dam
    Biuro RACHUNKOWE ZATRUDNI KSIĘGOWEGO ORAZ STAŻYSTĘ, PRACA W BIAŁCE TATRZAŃSKIEJ LUB JABŁONCE TEL. 691888444
  • PRACA | dam
    OPIEKUNKA DO DZIECKA Z ZAMIESZKANIEM W ZAKOPANEM - 691888444
  • MOTORYZACJA | inne
    Serwis Opon Ciężarowych,Przemysłowych,Rolniczych Nowy Targ ul.Ludźmierska 29
    Tel.: 693-632-501
    E-mail: ttspodhale@gmail.com
    WWW: www.ttspodhale.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DZIAŁKI BUDOWLANE z warunkami zabudowy, z droga dojazdową - Maruszyna. 698 763 641.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    BUKOWINA TATRZAŃSKA - SPRZEDAM PENSJONAT Z CAŁYM WYPOSAŻENIEM, PO PRZYSTĘPNEJ CENIE. 606 677 311.
  • USŁUGI | inne
    USŁUGI TARTACZNE TARTAKIEM PRZEWOŹNYM, CIĘCIE DRZEWA DO 10 m - 690 500 277.
  • PRACA | dam
    Nalewki Góralskie zatrudnią sprzedawcę do sklepu w Kościelisku , wysokie wynagrodzenie, umowa o pracę, również co drugi dzień, bafia@interia.pl
    Tel.: 691 166 005
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    GÓRALSKI DOMEK - Zapraszamy do Cichego - spokojnej miejscowości, kilkanaście kilometrów od Zakopanego, gdzie czeka gotowy na Wasz przyjazd góralski domek "z duszą". Do dyspozycji: obszerny salon z tv, w pełni wyposażona kuchnia, 3 sypialnie (jedna 4-osobowa i dwie 2-osobowe, z możliwością dostawki) oraz 2 łazienki. Na miejscu parking.
    Tel.: 507 171188.
    WWW: www.goralskidomek.podhale.pl
2017-03-25 22:20 Fabryka w ogniu (wideo) 2017-03-25 21:18 Wieczór z poezją Zbigniewa Tlałki w nowotarskich „Jatkach” (zdjęcia) 2017-03-25 20:17 Sobota była słoneczna. W niedzielę więcej chmur? Od wtorku prawdziwa wiosna 2017-03-25 20:10 Strefa płatnego parkowania w Krościenku 1 2017-03-25 19:02 Trwa akcja gaszenia pożaru fabryki 2017-03-25 18:56 Odliczanie do lotów do USA rozpoczęte 2017-03-25 17:57 Nie zapomnijcie. Dziś śpimy godzinę krócej! 3 2017-03-25 17:41 No Limit na Kasprowym 1 2017-03-25 16:59 Wieczór panieński blisko Pienin 2017-03-25 16:16 Potężny pożar w Skomielnej Białej. Płonie fabryka tarcz ściernych 2 2017-03-25 15:59 Zawody Koziołka Matołka 2017-03-25 15:55 Zanieczyszczony Dunajec. Pobrano próbki nieznanej substancji 2017-03-25 14:16 Wymarzona pogoda na Kasprowy 1 2017-03-25 14:09 Zderzenie na Kościeliskiej 3 2017-03-25 12:51 Fantastyczny rekord Stocha. Polacy na trzecim miejscu przed Austriakami 2017-03-25 12:46 Lawina w Dolinie Jarząbczej. Nie wiadomo, czy ktoś jest zasypany 2017-03-25 11:24 Wiedzą wszystko o pożarach 2017-03-25 11:18 Sromowce świętują 700-lecie 2017-03-25 08:41 Piękna pogoda w Tatrach 2017-03-25 08:24 Zakończyło się dogaszanie pożaru na Kościeliskiej. Miasto dało schronienie pogorzelcom 1 2017-03-25 07:50 Nocny pożar przy ul. Kościeliskiej. Jedna osoba w szpitalu 1 2017-03-24 23:11 Podhale poza podium. Zadecydował jeden gol 2017-03-24 22:17 Byliśmy gangsterami. Część druga 6 2017-03-24 21:36 Samochód wypadł z drogi w Witowie 2017-03-24 19:29 Uczniowie „Goszczyńskiego” wysoko w konkursie o Pileckim i „Ince” 2017-03-24 19:04 Wyślij nam swoje zdjęcie z miejsca pracy. Wasze fotografie 4 2017-03-24 18:51 Śpiewający sukces Julki 1 2017-03-24 18:00 Napad na biuro i pościg policji w centrum Zakopanego 2017-03-24 17:17 Działaj Lokalnie na Orawie i Podhalu w 2016 roku 2017-03-24 16:51 Stoch piąty w Planicy. Strata do Krafta powiększa się 1 2017-03-24 16:35 Kino nadal nieczynne 2017-03-24 16:34 Od poniedziałku zamknięty most w Poroninie i skręt na Bukowinę 1 2017-03-24 15:58 Flisacy szykują się w Krościenku 4 2017-03-24 14:04 Czy 1 kwietnia autobusy przyjadą do Zakopanego? 4 2017-03-24 13:23 W sobotę poprawa pogody, w niedzielę śnieg 2017-03-24 12:52 Plebiscyt na najlepszą knajpę w roku 2016. Ostatni tydzień głosowania 16 2017-03-24 12:46 Tolkien tam i z powrotem 2017-03-24 12:02 Narty, basen, tenis - nie dla każdego 1 2017-03-24 11:45 Eliminacje do Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej 2017-03-24 10:45 Rozmowa z burmistrz Rabki-Zdrój Ewą Przybyło 1 2017-03-24 10:02 Wystawa prof. Adama Myjaka - Salon Marcowy 2017 2017-03-24 09:44 Międzynarodowy Dzień Zespołu Downa w Rabce 2017-03-24 09:36 Skazany na karę dwukrotnego dożywocia 4 2017-03-24 09:30 Zadaj pytanie burmistrz Rabki. Wywiad już o godz. 11 25 2017-03-24 08:10 Kluszkowce mają nową szkołę 2017-03-23 22:05 Stan zdrowia Karoliny Riemen jest stabilny 1 2017-03-23 21:29 Uczniowie z Łapsz na Krakowskim Festiwalu Zawodów 2017-03-23 19:40 Skejci bez parku 2 2017-03-23 19:38 Pielęgnacja czyli sztuka ogołacania 6 2017-03-23 18:14 Wielkie kum kum. Wyjątkowo wcześnie
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2017-03-24 19:12 1. Ładna noga. 2017-03-22 10:57 2. uczelniany uczelniany, bo siedzibę ma na uczelni, ale de facto nie jest napisane że "studenci" wiec po co Pan/Pani pisze o studentach, jest wyraźnie napisane chyba... <czytajmy ze zrozumieniem> a druga sprawa często bywa ze zespoły zasilane są nie stricte z danej miejscowości czy siedziby choćby dla porownanai , zespól Regle z Poronina ilu tam poronian przez zespól przeszło multum ludzi z Białego Dunajca, Bukowiny, Zakopanego, kolejny zespół Bartusie z ZAKOPAEGO a ilu tam zokopianow ?? i jeśli by rozumieć Twoje myślenie drogi czytelniku ??? to de facto na podhalu nie mamy strikte zespołu o kokretnej nazwie trzeba by było nazywać zespoł goralski z Podhala <miesanina syckich > a i to by było piekne bo wszyscy jesteśmy wspaniałą dużą rodziną PODHALANSKĄ a zdjęcia piękne brawo dla fotografa M. Ptaka 2017-03-18 09:37 3. Gratulacje ... i o to sie rozchodzi . Jechac w swiat i pokazywac nasza goralska kulture . Zawsze jestem za tym aby inni ludzie widzieli ze jestesmy i mamy swoja kulture folkllr i "Przepiyknom "tradycje . Podzieki dla tych ktorzy chca i pokazuja ta Wielkom Slebode . Jestescie Wspaniali . 2017-03-18 09:35 4. I przepłoszyli Głuszca z jego ostoi. Czy poniesie ktoś za to konsekwencje ? 2017-03-17 12:05 5. UCZELNIANY..... śmieszne, jak połowa osób już dawno po studiach.... 2017-03-10 11:14 6. znowu "zawodnicy" na sprzęcie za parę tys. w kategorii amatorów żeby zgarnąć nagrody...Kopanie się z koniem. 2017-03-04 22:31 7. Halny, to nie wiaterek dla obsewatorow, dosyc mocno dziala na psychike slabeuszy i nie dajcie sie oglupic...szczegolnie w piatki zaliczajac kolejne kielbaski na Kasprowym Wierchu. 2017-03-03 08:24 8. O jakie trzy zespoły Panu chodzi? 2017-03-02 02:11 9. Tylko 3 zespoły?to te wybrane jak zwykle przecież to różnorodność hehehe właśnie widać jako sprawiedliwoś 2017-02-28 14:43 10. Pani Zofia robi bardzo ciekawe, piękne i malownicze zdjęcia z serca gór, z przyjemnością się ogląda.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Pożegnania

FILMY TP

Bojcorka

Album TP