Reklama

2017-03-12 12:30:00

Reklama

Blog

Warka - Brown Fade Ale.

Reklama

Piwo w stylu American Brown Ale. Ciemnobrązowy kolor, o aromacie słodowym, z nutami czekoladowymi i karmelowymi, tak samo odbierany w smaku. Receptura autorska na bazie słodu pilzneńskiego. Zapraszam do lektury.

Sponsorem dzisiejszego warzenia, oraz kuponów rabatowych, jest:

Zestaw surowców na Brown Fade Ale


Słody:
Słód Pilzneński Strzegom - 3,7 kg.
Słód Karmelowy 150 Strzegom - 0,5 kg.
Słód Czekoladowy Jasny Strzegom - 0,2 kg.

Chmiele:
Chmiel Marynka granulat - 25 g.
Chmiel Lubelski granulat - 25 g.

Drożdże:
Fermentis S-04


Z racji, że mój sprzęt to kociołek do warzenia, poszczególne procesy będą się trochę różnić od typowego zacierania w garnku.

Jak widać, zasyp to 4,4 kg. Stosunek wody do słodu przyjmę na ok. 4:1, więc do kotła leci 17,5 litra.


Ustawiam temperaturę na 69 stopni i czekam, aż się podgrzeje. Teraz czas na kawę bo jest 5:30 rano kiedy wlewam wodę do kotła.


Woda zimna więc z 20 minut trzeba będzie poczekać, aż się nagrzeje. Maksymalna moc grzałki i czekam, aż się nagrzeje. Kiedy to nastąpi, wsypuję powoli słody mieszając łygą, aby nie zbryliły się w wodzie.


Od razu po mieszaniu zaczyna się unosić piękny zapach zacieranego słodu. To trzeba poczuć, żeby zrozumieć, że jest się nad czym zachwycać. 


Tego nie zobaczycie przy zacieraniu w garnku:
Podłączona pompka do kranika w dolnej części kociołka przetacza filtrowany zacier na górę, przelewa się przez otwory tworząc coś w rodzaju deszczownicy. Jeżeli będzie ktoś ciekawy to w którymś poście zrobię opis, recenzję kociołka. Brzeczka jest jeszcze mętna. Po którymś litrze przelatując przez młóto z powrotem zrobi się klarowna.


Temperatura na najniższej mocy grzałki ładnie się utrzymuje. Wahanie 1 stopnia w górę lub w dół. Nic nadzwyczajnego.


Tutaj widać, jak brzeczka jest klarowna. Dodatkowo jak ściemniała. Zapach czekoladowego słodu, kawowy, palony.


Po skończeniu zacierania, czyli po ok. 70 minutach, podnoszę kosz ze słodem aby ociekł i przelewam 5 litrów podgrzanej wcześniej wody, aby wypłukać resztę cukrów z młóta. 


Ustawiam już sterownik w kotle na maksymalne grzanie, zanim wszystko ścieknie z młóta będę miał już ok 90 stopni. Kiedy już nic się nie zlewa i nie kapie wyciągam kosz. Kosz to najgorsza rzecz do mycia w całym sprzęcie.


Tak wygląda wypłukane młóto. Można go użyć do wypieków jako dodatek do ciastek czy chleba. Nadaje się świetnie jako pasza dla bydła, świń czy kur. 


Przed doprowadzeniem do wrzenia brzeczki, na jej powierzchni robi się dużo piany. Trzeba ją mieszać, bo po zagotowaniu wszystko wykipi. Tak samo jak z mlekiem. Teraz czas przygotować sobie drożdże i chmiel. 


Chmiel w sumie tylko należy rozpakować. Świetne rozwiązanie z opakowaniami strunowymi. Są lepsze niż te foliowe bez zamknięcia. Aczkolwiek zależy kto w jakich ilościach kupuje i używa :)
Jeżeli chodzi o drożdże to suchary uniwersalne Safale S-04. Drożdże angielskie górnej fermentacji. Znane przede wszystkim z szybkiej fermentacji i wysokiej sedymentacji (po zakończeniu pracy opadają na dno i tworzą zbity osad, bardzo ważne, jeżeli chodzi o klarowność). Po prostu uniwersalne. W saszetce znajduje się 11,5 g, trzeba je rehydratyzować. Nalewam do kubka przegotowanej gorącej wody, przykrywam, czekam aż będzie chłodna i wsypuje drożdże. Czekam 15 minut, mieszam zdezynfekowaną łyżeczką, przykrywam i odstawiam.


Pierwszą dawkę chmielu na goryczkę wrzucam po 5 minutach gotowania. Używam przy sprzęcie woreczków muślinowych. Przy warzeniu w normalnym garnku nie trzeba ich używać, bo po chłodzeniu robi się whirlpool, o czym pisałem już tutaj.


Na 15 minut przed końcem warzenia wkładam chłodnicę zanurzeniową i podłączam ją do kranu.


Na 5 minut przed końcem gotowania, dodaję chmiel na aromat. Dorzucam go po prostu do woreczka w którym był chmiel na goryczkę. Potem wyłączam grzałki, odkręcam wodę i chłodzę.


Do zdezynfekowanego fermentora przelewam brzeczkę, i dodaję drożdże z kubka.


Napowietrzam, ciągle mieszając łygą. Sprawdzam gęstość i czas na podsumowanie warzenia. 


Końcowy wynik to ok. 12 Brix ~ 11,5 Blg. Warka była na 20 litrów, u mnie wyszło jedynie 17,5 l. Taki wynik bierze się właśnie ze sprzętu. Zwykle sam śrutuję drobniej niż powyższy zestaw dla uzyskania lepszej wydajności. Drugim problemem jest woda. Tak twarda, że jak kropla spada na podłogę to się tłucze :) 

Kończąc fotorelację, podaję Wam kod rabatowy obniżający cenę zestawu Brown Fade Ale o 10%. Można go zrealizować w sklepie slodichmiel.pl  W koszyku, w odpowiednim polu należy wpisać SICBROWNFADEALE10  Zapraszam do warzenia.
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
blog 2017-03-13 09:43:22
@Fibi
Jak się nie obżera przekąskami przy piciu, to nie rośnie :)
Fibi 2017-03-13 09:33:33
A warzenie bimbru to kie będzie :)))
Od piwa do brzuch rośnie :P
  • PRACA | dam
    Restauracja w Bukowinie Tatrzańskiej szuka kelnerki. Mile widziane doświadczenie. Praca ze świadczeniami.
    Tel.: 609683058, 182078169
  • BIZNES
    Sprzedam DOBRZE PROSPERUJĄCY SKLEP REGIONALNY Z WYPOSAŻENIEM I TOWAREM. Super lokalizacja Bukowina Klin. 604 526 360.
  • PRACA | dam
    Poszukiwany pracownik na stanowisko: mechanik i elektromechanik. 531 760 770, serwisnt@auto-complex.pl
  • PRACA | dam
    PRACA W WEEKENDY DLA KELNERKI/-A ORAZ POMOCY DOMOWEJ, OKOLICE ZAKOPANEGO - KOMÓRKA: 507 02 22 76.
  • USŁUGI | inne
    Podnośnik koszowy, wycinka drzew, mycie domów, czyszczenie rynien, montaż reklam,itp. z podnośnika.
    Tel.: 604200474
    WWW: www.budorze.pl
  • PRACA | dam
    Potrzebna dziewczyna z samochodem, praca dorywcza. 572 256 818.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię do pracy w Karczmie w Czorsztynie: kucharkę/a, pomoc kuchenną, kelnerkę/a.
    Tel.: +48509920018
    E-mail: nadzamcze@interia.pl
  • PRACA | dam
    FIRMA JERONIMO MARTINS POLSKA S.A. WŁAŚCICIEL SKLEPÓW BIEDRONKA, POSZUKUJE OSÓB NA STANOWISKA: ZASTĘPCA KIEROWNIKA SKLEPU ORAZ SPRZEDAWCA- KASJER W ZAKOPANEM. TEL. 668 333 831
  • PRACA | dam
    GABINET W ZAKOPANEM ZATRUDNI HIGIENISTKĘ STOMATOLOGICZNĄ.
    Tel.: 793 333 072.
  • PRACA | dam
    "TESKO" Tatrzańska Komunalna Grupa Kapitałowa Spółka z o.o. w Zakopanem zatrudni ELEKTROMECHANIKA SAMOCHODOWEGO, praca stała, na pełen etat, dobre warunki pracy. Nr tel. 695 802 627, 18 20 25 620,
    E-mail: tesko@tesko.pl,
    WWW: www.tesko.pl
  • PRACA | dam
    Firma projektowa zatrudni asystenta projektanta, projektanta, mile widziane doświadczenie w projektowaniu dróg, uli, obiektów kubaturowych
    Tel.: +48696427514
    E-mail: geoart@fr.pl
    WWW: geoart.pl
  • PRACA | dam
    PRACUJ Z NAMI! Ogólnopolska Firma zleci wykonanie zlecenia sprzątania obiektu rekreacyjnego w Bukowinie. Kontakt telefoniczny: 510014867, 510015820
  • PRACA | dam
    Zatrudnimy Ratownika WODNEGO na basenie w ZAKOPANEM. Na cały etat, pół etatu, okazjonalnie. Tel.
    Tel.: 607508752
  • PRACA | dam
    Poszukuję hydraulika, praca od zaraz, Zakopane
    Tel.: 722-310-615
  • PRACA | dam
    NIEPALĄCĄ DZIEWCZYNĘ do pomocy w pensjonacie POKOJÓWKA, KELNERKA, POMOC KUCHENNA. Bukowina Tatrzańska - na stałe z zamieszkaniem. 602 74 29 25.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię KUCHARZA do Pensjonatu w Bukowinie Tatrzańskiej
    Tel.: 510-213-878
  • PRACA | dam
    Biuro RACHUNKOWE ZATRUDNI KSIĘGOWEGO ORAZ STAŻYSTĘ, PRACA W BIAŁCE TATRZAŃSKIEJ LUB JABŁONCE TEL. 691888444
  • PRACA | dam
    OPIEKUNKA DO DZIECKA Z ZAMIESZKANIEM W ZAKOPANEM - 691888444
  • MOTORYZACJA | inne
    Serwis Opon Ciężarowych,Przemysłowych,Rolniczych Nowy Targ ul.Ludźmierska 29
    Tel.: 693-632-501
    E-mail: ttspodhale@gmail.com
    WWW: www.ttspodhale.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DZIAŁKI BUDOWLANE z warunkami zabudowy, z droga dojazdową - Maruszyna. 698 763 641.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    BUKOWINA TATRZAŃSKA - SPRZEDAM PENSJONAT Z CAŁYM WYPOSAŻENIEM, PO PRZYSTĘPNEJ CENIE. 606 677 311.
  • USŁUGI | inne
    USŁUGI TARTACZNE TARTAKIEM PRZEWOŹNYM, CIĘCIE DRZEWA DO 10 m - 690 500 277.
  • PRACA | dam
    Nalewki Góralskie zatrudnią sprzedawcę do sklepu w Kościelisku , wysokie wynagrodzenie, umowa o pracę, również co drugi dzień, bafia@interia.pl
    Tel.: 691 166 005
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    GÓRALSKI DOMEK - Zapraszamy do Cichego - spokojnej miejscowości, kilkanaście kilometrów od Zakopanego, gdzie czeka gotowy na Wasz przyjazd góralski domek "z duszą". Do dyspozycji: obszerny salon z tv, w pełni wyposażona kuchnia, 3 sypialnie (jedna 4-osobowa i dwie 2-osobowe, z możliwością dostawki) oraz 2 łazienki. Na miejscu parking.
    Tel.: 507 171188.
    WWW: www.goralskidomek.podhale.pl
2017-03-25 22:20 Fabryka w ogniu (wideo) 2017-03-25 21:18 Wieczór z poezją Zbigniewa Tlałki w nowotarskich „Jatkach” (zdjęcia) 2017-03-25 20:17 Sobota była słoneczna. W niedzielę więcej chmur? Od wtorku prawdziwa wiosna 2017-03-25 20:10 Strefa płatnego parkowania w Krościenku 1 2017-03-25 19:02 Trwa akcja gaszenia pożaru fabryki 2017-03-25 18:56 Odliczanie do lotów do USA rozpoczęte 2017-03-25 17:57 Nie zapomnijcie. Dziś śpimy godzinę krócej! 3 2017-03-25 17:41 No Limit na Kasprowym 1 2017-03-25 16:59 Wieczór panieński blisko Pienin 2017-03-25 16:16 Potężny pożar w Skomielnej Białej. Płonie fabryka tarcz ściernych 2 2017-03-25 15:59 Zawody Koziołka Matołka 2017-03-25 15:55 Zanieczyszczony Dunajec. Pobrano próbki nieznanej substancji 2017-03-25 14:16 Wymarzona pogoda na Kasprowy 1 2017-03-25 14:09 Zderzenie na Kościeliskiej 3 2017-03-25 12:51 Fantastyczny rekord Stocha. Polacy na trzecim miejscu przed Austriakami 2017-03-25 12:46 Lawina w Dolinie Jarząbczej. Nie wiadomo, czy ktoś jest zasypany 2017-03-25 11:24 Wiedzą wszystko o pożarach 2017-03-25 11:18 Sromowce świętują 700-lecie 2017-03-25 08:41 Piękna pogoda w Tatrach 2017-03-25 08:24 Zakończyło się dogaszanie pożaru na Kościeliskiej. Miasto dało schronienie pogorzelcom 1 2017-03-25 07:50 Nocny pożar przy ul. Kościeliskiej. Jedna osoba w szpitalu 1 2017-03-24 23:11 Podhale poza podium. Zadecydował jeden gol 2017-03-24 22:17 Byliśmy gangsterami. Część druga 6 2017-03-24 21:36 Samochód wypadł z drogi w Witowie 2017-03-24 19:29 Uczniowie „Goszczyńskiego” wysoko w konkursie o Pileckim i „Ince” 2017-03-24 19:04 Wyślij nam swoje zdjęcie z miejsca pracy. Wasze fotografie 4 2017-03-24 18:51 Śpiewający sukces Julki 1 2017-03-24 18:00 Napad na biuro i pościg policji w centrum Zakopanego 2017-03-24 17:17 Działaj Lokalnie na Orawie i Podhalu w 2016 roku 2017-03-24 16:51 Stoch piąty w Planicy. Strata do Krafta powiększa się 1 2017-03-24 16:35 Kino nadal nieczynne 2017-03-24 16:34 Od poniedziałku zamknięty most w Poroninie i skręt na Bukowinę 1 2017-03-24 15:58 Flisacy szykują się w Krościenku 4 2017-03-24 14:04 Czy 1 kwietnia autobusy przyjadą do Zakopanego? 4 2017-03-24 13:23 W sobotę poprawa pogody, w niedzielę śnieg 2017-03-24 12:52 Plebiscyt na najlepszą knajpę w roku 2016. Ostatni tydzień głosowania 16 2017-03-24 12:46 Tolkien tam i z powrotem 2017-03-24 12:02 Narty, basen, tenis - nie dla każdego 1 2017-03-24 11:45 Eliminacje do Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej 2017-03-24 10:45 Rozmowa z burmistrz Rabki-Zdrój Ewą Przybyło 1 2017-03-24 10:02 Wystawa prof. Adama Myjaka - Salon Marcowy 2017 2017-03-24 09:44 Międzynarodowy Dzień Zespołu Downa w Rabce 2017-03-24 09:36 Skazany na karę dwukrotnego dożywocia 4 2017-03-24 09:30 Zadaj pytanie burmistrz Rabki. Wywiad już o godz. 11 25 2017-03-24 08:10 Kluszkowce mają nową szkołę 2017-03-23 22:05 Stan zdrowia Karoliny Riemen jest stabilny 1 2017-03-23 21:29 Uczniowie z Łapsz na Krakowskim Festiwalu Zawodów 2017-03-23 19:40 Skejci bez parku 2 2017-03-23 19:38 Pielęgnacja czyli sztuka ogołacania 6 2017-03-23 18:14 Wielkie kum kum. Wyjątkowo wcześnie
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2017-03-24 19:12 1. Ładna noga. 2017-03-22 10:57 2. uczelniany uczelniany, bo siedzibę ma na uczelni, ale de facto nie jest napisane że "studenci" wiec po co Pan/Pani pisze o studentach, jest wyraźnie napisane chyba... <czytajmy ze zrozumieniem> a druga sprawa często bywa ze zespoły zasilane są nie stricte z danej miejscowości czy siedziby choćby dla porownanai , zespól Regle z Poronina ilu tam poronian przez zespól przeszło multum ludzi z Białego Dunajca, Bukowiny, Zakopanego, kolejny zespół Bartusie z ZAKOPAEGO a ilu tam zokopianow ?? i jeśli by rozumieć Twoje myślenie drogi czytelniku ??? to de facto na podhalu nie mamy strikte zespołu o kokretnej nazwie trzeba by było nazywać zespoł goralski z Podhala <miesanina syckich > a i to by było piekne bo wszyscy jesteśmy wspaniałą dużą rodziną PODHALANSKĄ a zdjęcia piękne brawo dla fotografa M. Ptaka 2017-03-18 09:37 3. Gratulacje ... i o to sie rozchodzi . Jechac w swiat i pokazywac nasza goralska kulture . Zawsze jestem za tym aby inni ludzie widzieli ze jestesmy i mamy swoja kulture folkllr i "Przepiyknom "tradycje . Podzieki dla tych ktorzy chca i pokazuja ta Wielkom Slebode . Jestescie Wspaniali . 2017-03-18 09:35 4. I przepłoszyli Głuszca z jego ostoi. Czy poniesie ktoś za to konsekwencje ? 2017-03-17 12:05 5. UCZELNIANY..... śmieszne, jak połowa osób już dawno po studiach.... 2017-03-10 11:14 6. znowu "zawodnicy" na sprzęcie za parę tys. w kategorii amatorów żeby zgarnąć nagrody...Kopanie się z koniem. 2017-03-04 22:31 7. Halny, to nie wiaterek dla obsewatorow, dosyc mocno dziala na psychike slabeuszy i nie dajcie sie oglupic...szczegolnie w piatki zaliczajac kolejne kielbaski na Kasprowym Wierchu. 2017-03-03 08:24 8. O jakie trzy zespoły Panu chodzi? 2017-03-02 02:11 9. Tylko 3 zespoły?to te wybrane jak zwykle przecież to różnorodność hehehe właśnie widać jako sprawiedliwoś 2017-02-28 14:43 10. Pani Zofia robi bardzo ciekawe, piękne i malownicze zdjęcia z serca gór, z przyjemnością się ogląda.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Bojcorka

FILMY TP

Album TP

Pożegnania