Reklama

2017-06-02 14:30:00

Reklama

Blog

Szkło do piwa.

Reklama
reklama
Reklama

Picie piwa, to dla większości tylko picie. Gdyby zagłębić się jednak bardziej w style piwne z którymi w parze idzie różnorodność aromatów i smaków, to odpowiadając na pytanie -Jak pijesz piwo? nie odpowiesz przecież - Z gwinta!

Szkło ma znaczenie!

Wyjaśnijmy sobie od razu, że nie odnoszę się do eurolagerów oscylujących w okolicach dwóch złotych, dostępnych w każdym spożywczym sklepie. W nich bukiet aromatów po ogrzaniu, podobny jest do tych zapachów które towarzyszą nam kiedy mijamy legowisko i wybieg psa, który uwiązany jest na łańcuchu. 

Może trochę z przesadą, ale w eurolagerze dużo jest niepożądanych aromatów, dlatego producenci zalecają mocne schłodzenie przed piciem. Dlatego właśnie nie lubicie pić nieschłodzonego mocno piwa. Wtedy bowiem brak jakichkolwiek złożonych aromatów i smaku, a przy okazji piwo zaczyna śmierdzieć. Tyle na temat sikaczy. 


Szkło, za którym idzie szeroko rozumiana kultura picia piwa, ma znaczenie. Oczywiście nie chce nikogo urazić, ale kupując wspomnianego już wielokrotnie eurolagera, nie robimy tego w celu degustacji i zachwycania się nad aromatem w pokalu z długą nóżką, po to, aby poczuć złożoność surowców, ale po to, bo jest w nim alkohol. Dlatego, aby poczuć słodowość, paloność,  tropikalne owoce, cytrusy, żywicę, banany, czy tez ziołowość i przyprawy, musimy zadbać o naczynie z którego będziemy pić. Pokal, szklanka, czy też kufel -którym często nazywamy szklankę, chociaż wcale nim nie jest.

Picie piwa z gwinta, czy też z puszki jest jak już wspomniałem, kulturą picia. Tak jak z winem. Nie musimy go pic, aby wiedzieć, że najlepiej smakuje z odpowiednich kieliszków, które są różnych kształtów i rozmiarów. Kiedy mamy w ręku butelkę piwa, nie jesteśmy w stanie nic o nim powiedzieć, oprócz informacji zawartych na etykiecie i kotretykiecie. Kiedy do degustacji używamy szkła, widzimy solidną kremową pianę (piana zależnie od stylu, albo bujna, albo brak), potrafimy określić barwę piwa i jego klarowność. Oczy wysyłają sygnał do mózgu, że spotka nas coś przyjemnego. Jest tak samo jak z jedzeniem: kiedy oglądamy ładnie przygotowane dania, od razu stajemy się głodni, chyba, że dopiero co jedliśmy. 

Drugim bodźcem jest zapach. Pijąc z gwinta, zakrywamy cały aromat jaki oddaje piwo, uczucie takie samo jak przy piciu kiedy mamy katar.

Po aromacie czas wreszcie na smak. Wydawałoby się, że smak będzie taki sam z gwinta jak ze szkła. Otóż nie! Tak naprawdę dużo rzeczy które konsumujemy i mówimy, ze maja jakiś smak to tak naprawdę aromat, tak więc pijąc z butelki odbieramy sobie całą przyjemność degustacji. Oczywiście niektóre style piwne same w sobie będą wymagać szkła, aby być pijalnymi. Tak samo jak z nalewkami, likierami czy kremami: pijemy je z kieliszków, bo pijąc je inaczej, albo przeszkadza nam alkohol, albo są słodkim ulepkiem który nas mdli i nie mamy ochoty na kolejne wzięcie do ust. Tak samo jest w z piwem, kiedy pijemy (przykładowo) porter bałtycki, możemy odebrać nosem jak i ustami: czekoladę, śliwki, kakao, ciemne jagody, wiśnię, toffi, karmel, orzechy, kawowość, czy lukrecję. Albo dla tych co ciemnych nie lubią: pijąc APA (American Pale Ale) spodziewać się możemy owoców tropikalnych, cytrusowych, żywicy, aromatu nafty. Szok? Normalka! Wystarczy wlać go do szkła.

Przedstawię kilka rodzai szkieł do piwa z krótkimi opisami. Te według mnie popularne i niektóre używane.

KUFEL

kufel

Ten standardowy, masywny z uchem. Występujący w pojemnościach 0,25-1 l. Niemieckie kufle które znacie z Oktoberfest, roznoszone przez cycate Bawarki, noszą nazwę Mass (1.069 l. objętości). W kuflu najlepiej pije się piwa stołowe, do obiadu, które nie wymagają koncentracji aromatów, takie które pije się do ugaszenia pragnienia.

WEIZEN

weizen
Przeznaczone głównie do piwa pszenicznego (Weizen – niem. pszenica). Uwydatnia barwę typową dla tego rodzaju piwa i utrzymuje bujna pianę.

SHAKER

shaker

Szklanka do piw niewymagających koncentrowania aromatów przy nosie. Z tym że, np. stout podany w tej szklance jak najbardziej może być, tak coffee stout, stout z wanilią, czy wędzony już nie, bo uciekają nam aromaty. jak sami widzicie, rozszerza się ku górze. 

SNIFTER

snifter
Snifter (ang. sniff-wąchać) używany głównie do brandy i koniaków, świetnie kumuluje aromaty u wylotu szkła. bardzo dobre do mocnych piw, gdzie trunek się sączy i delektuje aromatem i smakiem z każdym łykiem.

CRAFT MASTER ONE

craftmasterone
Popularne na festiwalach piwnych, łatwo do niego nalać piwo. Zwężony dół dobrze leży w dłoni i pozwala precyzyjniej określić barwę, natomiast góra koncentruje aromaty piwa.

TeKu

teku
Sensoryczne szkło, modne w świecie beer geeków, popularne na festiwalach. Szeroka czasza bardzo dobrze kumuluje aromaty.

Oczywiście to chyba najpopularniejsze ze szkieł w świecie piwnej rewolucji. Występuje wiele innych, firmowych, z ciekawymi kształtami i pojemnościami. 
Jeżeli chodzi o nazywanie w grupy szkła do piwa to:

KUFEL - ma ucho
POKAL - ma nóżkę, nie ma ucha
SZKLANKA - nie ma ucha, nie ma nóżki

Teraz już chyba nie ma opcji, abyście mylili szklankę z kuflem.

Rewolucja piwna ciągle nabiera tempa, nie zwalnia. Każdego dnia pojawiają się nowe piwa, więc nowe naczynia do nich też cieszą się braniem. Polacy też gorsi nie są i mają swoją odpowiedź na pędzący szał piwny.
Bartek Lenard i Wojtek Biegus, pochodzący ze Śląska, opracowali projekt szkła FRELA (w gwarze śląskiej tak mówi się na kobietę), które kształtem ma przypominać kształt kobiety. 

frela.pl
źródło:frela.pl


Nie namawiam nikogo do tego, aby stał się chorym fanatykiem piwnej hipsterki, gdzie całe mieszkanie zaj*bane szkłem do piwa, ale do tego, aby wydając pieniądze na piwo, móc docenić jego wygląd, aromat i smak. Po to aby dostarczyć sobie przyjemnych bodźców z degustacji, przelewając piwo do szkła, niekoniecznie tego dedykowanego do danego stylu, bo piwo inaczej w szkle smakuje.

Jeżeli dotarłeś do tego miejsca, to przy kolejnej wizycie w sklepie, oprócz piw które pijesz, kup sobie "inne" nieznane, droższe. Przelej je do szkła, czy to będzie kieliszek od wina, czy tez szklanka, powąchaj i spróbuj. Powiesz wtedy, miał rację. 

Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Autor 2017-06-04 21:17:06
@gepard czester
O składzie obecnego eurolagera można by zrobić osobny wpis. Jeżeli produkcja butelki piwa to koszt kilkadziesiąt groszy, to nie ma opcji, aby doszukiwać się tam słodu, czy chmielu. Na szczęście na smak którego koncerny nauczyły ludzi, powoli wpływa zaangażowanie kraftów. Prędzej czy później pewnie i tak światowi gracze będą sami musieli nadążyć za tym co małe browary zaczynają serwować klientowi. Dzięki za przeczytanie wpisu. Pozdrawiam :)
gepard czester 2017-06-04 20:01:10
Autor bloga ma racje. W okresie PRL gustowałem w Okocim i Krakus. Te zachodnie z Pewex były dobre. Teraz jest wszechobecny eurolager. Ktoś mnie kiedyś skrytykował na forum przed laty za to, że teraz nie ma dobrego piwa, potem Żywiec wrócił do etykiet z czasów Polski Ludowej. Picie z gwinta jest cechą rozpoznawalną Polaków na świecie, nie dotyczy to tylko piwa, Polak nie chce sprawiać problemu obsłudze baru, by ktoś po nim mył naczynia, prawda, że śmieszne. I jeszcze jedno, jeżeli przy stoliku siedzi 3 Polaków, to na stole jest 9 piw. Polak jest honorowy :) :) W miarę degustacji stolik z naszymi rodakami, potem obsługuje 2 kelnerów. W latach 70 byłem poza granicami Polski i stwierdzam, że pomimo przeróżnych kształtów butelek, nasze jak tam było, to było najlepsze. A tak na prawdę, to nie wiem z czego robią ten eurolager, jak nie z tabletek, to chyba z plastiku. Jak wszystko teraz. Mam nadzieję, że mój komentarz do bloga nie zostanie ocenzurowany.
koniczyna 2017-06-04 07:48:42
Mistrz mówi - piwo jest szkodliwe i nie należy go pić

www.yout ube.com/wat ch?v=dhcu n1byFfA
oczywista, że bez spacjów
Góral z Trójmiasta 2017-06-02 23:29:00
Dla 90% polskich piwoszy w/w informacje byłyby szokujące ;)
Ale nic im nie grozi, bo nie czytają takich rzeczy :D

A ja i tak wolę mleko :)
Lolek 2017-06-02 21:59:36
Widziałem to szkło w sklepie Tea Time w Galerii Nowotarskiej !
Fibi 2017-06-02 15:37:55
No fajniy, ale trzeba jeszcze pić piwo w fajnym towarzystwie :)
Nie żłopać na kanapie przed telewizorem. :)
I cieszyć się, że to piwo ukształtowało to piękne ciało :)
  • PRACA | dam
    Niewielki obiekt z pokojami poszukuje 3 trzech osób do obsługi śniadań i sprzątania w godzinach od 7 do 15. Warunki do uzgodnienia.
    Tel.: 660770000
    E-mail: hallo@bialaowca.pl
  • USŁUGI | budowlane
    Wykonuje usługi remontowe i wykończenia wnętrz.
    Tel.: 531326738
  • USŁUGI | inne
    Centrum Stomatologii "Dominik"Rabka Zdrój ul. Zakopiańska 6a oferuje pełny zakres usług: Implantologia, Protetyka, Endodoncja (pod mikroskopem),Chirurgia, Stomatologia Dziecięca, Stomatologia Zachowawcza, Profilaktyka, Estetyka (wybielanie zębów), Ortodoncja, Rtg( punktowe, panoramiczne)
    Tel.: 18 26 70 739
    E-mail: centrumstomatologii@onet.eu
    WWW: www.csdominik.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam STACJĘ NARCIARSKĄ koło Zakopanego, niedaleko Term Chochołowskich Cena: 650 tys zł. Mirosław +48 602 104 204
    WWW: www.wyciagciche.pl
  • PRACA | dam
    Zatrudnię pracowników budowlanych, cieśli zbrojarzy i pomocników. Praca na terenie Podhala. Zapewniam dowóz do miejsca pracy, wynagrodzenie od 4000zl do 5000zł miesięcznie
    Tel.: 661779649
    E-mail: david71@onet.eu
  • PRACA | dam
    Restauracja Skalnica w Bukowinie zatrudni KELNERKĘ. Praca stała lub tylko na weekendy.
    Tel.: 730 74 74 74
  • PRACA | dam
    Catering Duet w Zakopanem zatrudni KUCHARZA.
    Tel.: 604347603
    E-mail: spyrla@wp.pl
  • PRACA | dam
    Restauracja w Nowym Targu poszukuje KUCHARZA. 794 380 578.
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI: POMOC KELNERSKĄ i KELNERKĘ. Praca stała i/lub weekendy, święta. 601 533 566
  • PRACA | dam
    Zatrudnię do pracy w sklepie wielobranżowym. Od zaraz na stałe.
    Tel.: 507466798
  • PRACA | dam
    Aqua Park Zakopane zatrudni PRACOWNIKA OBSŁUGI SPRZĄTAJĄCEJ. Tel. 602 263 516 lub 1820 63730 w.21.
  • PRACA | dam
    Zajazd Górski Kuźnice zatrudni KELNERKĘ / KELNERA. Tel. 601 268 550 lub 1820 63730 w.21.
  • PRACA | dam
    Restauracja TERMY SZAFLARY zatrudni KELNERA/KELNERKĘ na pełny etat
    Tel.: 698694677
    E-mail: Restauracja@termyszaflary.com
    WWW: www.termyszaflary.com
  • PRACA | dam
    Zatrudnię SZPACHLARZY, MALARZY. 731 877 220.
  • USŁUGI | budowlane
    ADAPTACJE, REMONTY - WYKOŃCZENIA WNĘTRZ.
    Tel.: 609066503
  • PRACA | dam
    Restauracja w Nowym Targu zatrudni na stałe KELNERKĘ/RECEPCJONISTKĘ. 607 888 555.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Do wynajęcia LOKAL/HALA 450 m2 - Nowy Targ, Sikorskiego. 609 55 66 77.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    MIESZKANIE W KRAKOWIE, PODGÓRZE, 47 m2, umeblowane, do zamieszkania od zaraz. 600 290 390.
  • PRACA | dam
    Firma budowlana zatrudni pracowników budowlanych do pracy na terenie kraju i Słowacji. Zapewniamy dowóz do miejsca pracy, zakwaterowanie, jeden posiłek dziennie oraz zjazd raz w tygodniu do miejsca zamieszkania. Wynagrodzenie około 4-5 tysięcy zł/miesięcznie. Kontakt telefoniczny 502 418 740.
  • PRACA | dam
    Pilnie zatrudnię 2 lektorów j. angielskiedo w Nowym Targu i w Zakopanem. 600 393 500
  • PRACA | dam
    Pensjonat Silverton w Białce Tatrzańskiej zatrudni osobę do pracy na recepcji/do prowadzenia małego pensjonatu na cały etat.
    Tel.: 185330400
    E-mail: kontakt@silverton.info.pl
    WWW: pensjonat-silverton.pl
  • PRACA | dam
    FIRMA BUDOWLANA ZATRUDNI: CIEŚLĘ, DEKARZA. 600 38 38 52
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIĘ: KUCHARZA/-KĘ, KELNERKĘ - RESTAURACJA MAŁA SZWAJCARIA, ZAKOPANE, ZAMOYSKIEGO 11 -
    Tel.: 600 07 61 07.
  • PRACA | dam
    OPIEKUNKI MEDYCZNE ZATRUDNIĘ -
    Tel.: 503 650 903.
  • ZDROWIE I URODA
    Agencja MEDICUS - opieka nad seniorem,
    Tel.: 503 650 903,
    WWW: opiekunkimedyczne.info
  • PRACA | dam
    Restauracja Bajera w NT zatrudni KELENRKI.
    Tel.: 501012912
  • PRACA | dam
    PENSJONAT W ZAKOPANEM ZATRUDNI KELNERKĘ DO PRACY W WEEKENDY (SOBOTA, NIEDZIELA). Praca stała, całoroczna. tel. 666378357
  • PRACA | dam
    Zatrudnię KIEROWCĘ ZMIENNIKA NA TAXI - Zakopane -
    Tel.: 888 223 761.
  • USŁUGI | budowlane
    STUDNIE GŁĘBINOWE. 509 898 583.
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam wysłodki buraczane.
    Tel.: 663535221
  • PRACA | dam
    Przyjmę KUCHARZA/KĘ I POMOC KUCHENNĄ - Białka Tatrzańska. 608 101 076.
  • PRACA | dam
    Restauracja w Nowym Targu zatrudni na stałe KUCHARZA. 607 888 555.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    BUKOWINA TATRZAŃSKA, SPRZEDAM PENSJONAT, 606 677 311.
  • SPRZEDAŻ | różne
    MATERIAŁY OPAŁOWE M.IN. WĘGIEL KOSTKA, WĘGIEL ORZECH, EKOGROSZEK, PELET. Ceny od 750 zł/t. Zadzwoń i dowiedz się więcej: 18 20 70 341
  • PRACA | dam
    Poszukujemy KUCHARZA/KUCHARKI z doświadczeniem, praca w Restauracji w centrum Szczawnicy.
    Tel.: 600-315-389
  • PRACA | dam
    Poszukuję HYDRAULIKA, Zakopane i okolice.
    Tel.: 722310615
    E-mail: thermosoft@onet.pl
  • PRACA | dam
    Nalewki Góralskie zatrudnią SPRZEDAWCĘ. tel. 691 166 005
    Tel.: 691 166 005
    E-mail: bafia@interia.pl
  • PRACA | dam
    DELIKATESY NA KRZEPTÓWKACH PRZYJMĄ DO PRACY SPRZEDAWCÓW I MAGAZYNIERÓW. 504 154 670
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    GÓRALSKI DOMEK - Zapraszamy do Cichego - spokojnej miejscowości, kilkanaście kilometrów od Zakopanego, gdzie czeka gotowy na Wasz przyjazd góralski domek "z duszą". Do dyspozycji: obszerny salon z tv, w pełni wyposażona kuchnia, 3 sypialnie (jedna 4-osobowa i dwie 2-osobowe, z możliwością dostawki) oraz 2 łazienki. Na miejscu parking.
    Tel.: 507 171188.
    WWW: www.goralskidomek.podhale.pl
  • PRACA | dam
    STUDIO PAZNOKCI LEJDIS W NOWYM TARGU-SALA ZABAW MAŁPI GAJ zatrudni do manicure i pedicure. 691 888 444.
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    Noclegi w Zakopanem
    WWW: www.eNOCLEGI.biz
2017-09-26 07:41 Między nami, sąsiadami 2017-09-26 00:00 Jesień – najlepszy czas na odczulanie! 2017-09-25 21:52 Studenci walczą o budżet obywatelski 2017-09-25 20:34 Przewodnika po śmietniskach reglowych w Zakopanem część kolejna 2 2017-09-25 19:39 Podhale bez Kulawika 2017-09-25 19:19 Nowa królowa zza wielkiej wody 2 2017-09-25 18:42 Turysta zabłądził pod Krzyżnem 2 2017-09-25 18:02 Świętowanie w świecie słabowidzących 2017-09-25 16:36 Zaginiony odnaleziony 2017-09-25 16:32 Tak zespół After Party bawił publiczność 1 2017-09-25 15:58 Błotna edycja Joy Ride Night Downhill 2 2017-09-25 14:31 Przyznał się do czterech podpaleń 3 2017-09-25 13:55 Remiza oficjalnie otwarta 2017-09-25 13:31 Górale z księżycową monstrancją 2 2017-09-25 13:02 Remont ul. Króle. Zamknięta droga 2017-09-25 13:01 Bo miasto dobrze współpracuje 1 2017-09-25 11:19 Szlaki wciąż podtopione i śliskie 2017-09-25 10:33 Płonący samochód 2017-09-25 09:36 Słowacy przyłapani na kradzieży w Nowym Targu 1 2017-09-25 09:08 Zaplanujmy sobie budżet 2 2017-09-25 07:39 Czołowe zderzenie na drodze krajowej 2017-09-24 21:30 Uroczyste zakończenie zlotu harcerzy z Małopolski 2017-09-24 20:30 Polaniorze świętują swój jubileusz 2 2017-09-24 19:25 Jak powiększyć kawalerkę – porady nie tylko dla studenta 2017-09-24 18:58 Plac zabaw przed dziećmi zabezpieczony 6 2017-09-24 18:18 Prawie jak strażnik Teksasu 1 2017-09-24 16:34 Łania nie boi się ludzi (wideo) 1 2017-09-24 15:02 Potoki w Tatrach wezbrane, ale w końcu wyszło słońce (wideo i zdjęcia) 2017-09-24 13:44 W kranie zamiast wody jakby ropa płynie 9 2017-09-24 13:22 Muzeum dla uczniów 2017-09-24 13:05 Trzecie Orawskie Rodzinne Święto Rekreacyjne 2017-09-24 12:03 Rolkarze omijają Zakopane - wolą Nowy Targ 1 2017-09-24 10:30 Wieczność klauna 2017-09-24 10:07 Graficiarze kontra grafiti 7 2017-09-24 09:36 Portugalski "Blues" w Kmicicu 1 2017-09-24 08:02 Wicestarosta chwali wójta 3 2017-09-23 21:26 Asfaltem do pól już nie dojadą 3 2017-09-23 19:50 Krupówki wieczorową porą (wideo) 2 2017-09-23 19:36 Harcerze zjechali w góry 2017-09-23 18:59 Wisła remisuje z Sandecją 2017-09-23 18:49 Zmarł były zakopiański radny 2 2017-09-23 18:49 Zderzenie na Alejach 3 Maja 3 2017-09-23 18:46 Policja poszukiwała upośledzonego mężczyzny 2017-09-23 18:37 Mimo fatalnych warunków poszli na Zawrat. Musieli zadzwonić po pomoc 11 2017-09-23 18:03 Grzybów zatrzęsienie 6 2017-09-23 17:42 Katarzyna Niewiadoma piąta na Mistrzostwach Świata 2017-09-23 17:33 Babiogórska Jesień zapanowała w Zawoi 2017-09-23 16:02 W Zakopanem każde ręce do pracy na wagę złota 1 2017-09-23 14:01 Szaleni naukowcy, człowiek - bateria i spektroskop ze śmieci 2017-09-23 11:52 Kolejna kolizja na tymczasowym moście 4
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2017-09-26 08:06 1. SUPER DZIEWCZYNA ! :) 2017-09-26 07:46 2. Do @Zakopiańczyk Z tą prognozą pogody to niestety bardzo różnie. Mam daleko w Tatry, ale staram się przynajmniej raz w roku przyjechać i połazić. Jak już jestem, to nocuję w schroniskach i w większości z nich nie ma jak sprawdzić prognozy. Te wyświetlane na monitorach to z reguły widok z kamer z aktualną pogodą - tyle to widzę przez okno ;/ Zasięgu komórkowego z reguły nie mam, wiec sam sobie nie sprawdzę prognozy. Każde schronisko udostępnia niby WiFi, ale chyba tylko raz w historii mi to zadziałało, po prostu jest tak słabe, że nie da się ściągnąć meteogramu. Szlag mnie trafia, jak na stronie TPN czytam porady, że zawsze przed wyjściem trzeba sprawdzić aktualną prognozę - jak? Czasami uda się zaczepić kogoś, kto ma telefon w innej sieci i wyjątkowo ma zasięg. Czy na serio nie dałoby się w schroniskach wyświetlać porządnych, godzinowych prognoz? 2017-09-26 07:22 3. Zabłądził biedaczek na podejściu pod Krzyżne? Nic dziwnego, musiał to być jakiś niewidomy że z dołu nie widział iż wyżej świeży śnieg leży. Tylko podziwiać ... 2017-09-26 07:11 4. Panowie dziennikarze sprawdzajcie lepiej informacje...W północnej scianie Małego Koziego Wierchu były 4 osoby w eksponowanym terenie z pomocą technik linowych zostali ewakuowani przez ratowników TOPR w bezpieczne miejsce,dodatkowo sprowadzono z tego samego rejonu 2 turystki które nie były w stanie poradzić sobie z zejściem z Zawratu 2017-09-26 07:06 5. Takich miejsc w lasach Podhala jest wiele. Wystarczy w wolny dzień sie przejść po lesie. Akcja Czyste Tatry która jest dobra powinna być tez prowadzona w lasach Podhala. 2017-09-26 06:38 6. Ja też tam byłem, rozmowę - wywiad ze znajomą gaździną wynajmującą błotnym ludzikom pokoje przeprowadziłem. W wywiadzie tym padło ze dwa razy słowo "karcher", pozostałe 90% słów jakie padło w tej rozmowie nie wymienię. Moderator mógł by się zeźlić i wpis zablokować. 2017-09-25 22:57 7. Panie redaktorze przeszkadza Panu bardzo ta łania na wolności ? Dzikie zwierzęta żyjace w lesie są dokarmiane w okresie zimy bo mało jest pożywienia gdyż najcześciej ziemię pokrywa warstwa sniegu. Czy ta łania będzie w stanie przetrwać zimę bez dokarmiania ? Skoro wyszła z głębszych lasów to widocznie liczy na łatwiejsze zdobycie pożywienia. Bez pomocy dobrych ludzi (a tacy w okolicy ul. Broniewskiego są) może zimy nie przetrwać. Czy blisko domów łania jest bezpieczniejsza ? W pewnym sensie tak, na terenie TPN-u działają bowiem "polowace" przez nikogo nie niepokojeni: w ubiegłym roku uśmiercili jelenia w okolicy Wiktorówek. Wielokrotnie w reglu odbywały się polowania na sarny i jelenie, taka polowacka tradycja. Paradoksalnie w lesie łania ma mniejsze szanse na przeżycie, jeśli nie zdechnie z braku pożywienia to zagryzą ja wilki lub ustrzelą ludzie. 2017-09-25 22:30 8. @cyklista...ze nie place alimentow, to nie znaczy, ze dzieci nie mam. 2017-09-25 21:20 9. Nazwijmy rzecz po imieniu - takie wysypiska zostawiają po sobie ŚWINIE i BURAKI. 2017-09-25 20:53 10. Lubię tych chłopaków. A dobry koń to i po błocie pójdzie...
2017-09-20 22:47 1. Każdy pracownik ochrony zdrowia ma obowiazek posiadać indetyfikatkor i w ten sposób odróżnia się pielegniarzy od lekarzy. Poza tym czepki to już przeszłość na oddziałach tego nie ma. 2017-09-18 07:57 2. A powiedźcie co z kobietą??? czy ktoś się nią zaopiekował??? 2017-09-14 07:54 3. piękne dzieła, twórczość i wystawa , piękna oprawa muzyczna ale najpiękniejsi byli ludzie. 2017-08-09 16:21 4. Wy to nazywacie emocjami ? 2017-08-09 11:14 5. Serdecznie gratuluję:) życzę pomyślności i powodzenia wraz z Nojśwarniejsą ładnie się prezentują. GRATULACJE ale chciała bym skomentować Pana Mateusza Zając z Rabki Zdrój błagam wyrzuć tą koszulę to nie koszula góralska co to za wzory przy szyi, zrozumcie ludzie te hafty to stylizacja, zrozumcie chłopy jak chcecie się ładnie prezentować to koszule z mankietami, kołnierz, stójka a nie jakieś pseudo koszule. Błagam!!!!!!!! I WSZYSCY CO TO PRZECZYTAJĄ MIEJCIE NA UWADZE:) chciałam pogratulować Klimkowi Słodyczka który najpiękniej zatańczył, nie zgub tego bo uważam że jesteś w swoim pokoleniu a nie jeden starszy mógłby się nauczyć tańczyć od Ciebie a i instruktor nie będę wymieniać którego zespołu NAJLEPSZY W TYM CO ROBISZ. Brawa dla rodziców:) Super chłopaki. PS pisze po polsku bo chce aby wszyscy zrozumieli:) może to dotrze do ludzi :) dzięki za hejt z góry .... i wyrzucie ludzie te ohydne koszule i kto je wprowadził na rynek powinni zamknąć i zlinczować. 2017-08-07 18:31 6. brawo , świetny chłopak! 2017-08-07 17:26 7. Michał SUPER występ :D 2017-08-07 14:43 8. Michał gratuluję! :) 2017-08-06 19:06 9. Czy ktoś zginął w tym pożarze? 2017-08-05 08:18 10. pani Hania to piękna kobieta i ten wspaniały głos
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Pożegnania

Album TP

FILMY TP

Bojcorka